Aikuisten oikeasti erilainen tapa onnistua työhaastattelussa

Työhaastatteluissa pärjäämisestä on kirjoitettu valtavasti, ja kaikkialta löytyvät samat erinomaisen tylsät neuvot. Tässä lyhyessä postauksessa kerron jotain uutta. Sen lupaan.

Mitäpä, jos sitä veisi haastatteluun vaikka kuoharipullon ja heti alkukättelyiden jälkeen ojentaisi sen tulevalle esimiehelle? Saatesanoina voi todeta, että “En tiedä, onko teillä tapana juoda perjantaisin lasillinen tai ei, mutta tässä on multa teidän koko porukalle perjantaiksi kilisteltävää. Olkaa hyvä.” Olemme näin kirjaimellisesti erottautuneet muista heti kättelyssä. Kuka ihme tuo haastikseen kuoharipullon, sillä eihän sitä tiedä, onko se ollenkaan soveliasta? No tietty se hakija, joka valitaan hommiin.

Mitä, jos sitä puhuisi haastattelussa firman hyödyistä, eikä vain itsestä ja siitä, mitä itse saa firmalta? Tyypillinen hakija onnistuu puhumaan koko haastattelun itsestään – hän harrastaa sitä urheilua, on kotoisin täältä ja hänellä on lemmikki, jolla on tällainen nimi. Tämän lisäksi hän on tottakai ahkera ja oma-aloitteinen. Ketään ei valitettavasti kiinnosta. Totuus on, että rekrytoijaa ei ihan oikeasti kiinnosta.  Ei saa kertoa haastattelijalle sellaisia asioita, eihän? Kertokaamme vain sellaisia asioita, joihin voi liittää firman hyödyn mukaan. Mutta mitä jokainen firma sitten haluaa? Vastaus: tehdä voittoa, kasvaa ja päästä tavoitteisiinsa. Jokaisen asian, jonka hakija kertoo itsestään, tulisi lopuksi päättyä fraasiin: “…ja tämä auttaa teidän firmaa eteenpäin” tai vastaavaan. Tällainen aito palava halu auttaa firmaa eteenpäin ja luoda lisäarvoa on sitä, mitä rekrytoija haluaa kuulla. Tämän, kun voi tuoda esiin, haastattelu ei voine mennä vikaan. Yrityksen hyödyn jatkuva esiin tuominen haastattelun aikana on suuri palvelus etenkin haastattelijalle, sillä hänen ei tarvitse lukea rivien välistä, tekeeköhän tämä haastateltava meille voittoa vai ei, kun se suoraan hänelle kerrotaan. Kuulostaa karulta, että firma haluaa sinut tekemään sinne vain voittoa, mutta niin se vain on.

Kun kävelee haastattelusta pois, voi lähettää haastattelijalle tekstiviestin, jossa kiittää tapaamisesta ja kertoo, että oli mukava tutustua. Ei tässä tekstarissa mitään ihmeellistä ole, muutakuin se, että kukaan muu ei sitä lähetä.

Maanantain haastattelussa sanottiin, että firma palaa asiaan perjantaina tulosten tiimoilta. Mitä pitää tehdä? Tietty pitää soittaa tiistaina ja kysyä kohteliaasti, joko on päätetty, kenet valitaan. Tämä tehdään taas siksi, että kukaan muu ei tätä tee. Nyt joku voi kysyä, että jos on nimeonmaan kerrottu, että firma palaa asiaan, miksi ihmeessä hakija soittaa tiistaina? Siinähän menee molemmat väärin. Totta, mutta sillä erottuu ja erottumisella saatiin se paikka. Haastattelun jälkeisenä aamuna voi lähettää mailia ja kysyä firmasta kysymyksen. Ei ole väliä, mitä kysyy. Tärkeintä on, että sen lähettää, sillä tällä erottuu muista.

Tässä oli vain ihan pari esimerkkiä. Kannattaa keksiä itse lisää ja ei väliä, millaisia ne ovat. Tärkeintä on, että ne ovat sellaisia, joita kukaan muu ei tee. Nämä ovat niitä asioita, millä jää haastattelijan mieleen ja nappaa paikan.

Työnantaja haluaa vain, mutkat suoriksi vedettynä, sitä, että työntekijä tuottaa hänelle voittoa. Mitäpä, jos työhaastattelussa ajattelisikin asian ihan oikeasti tätä kautta ja pyrkisi tätä haastattelijalle selventämään? Haastattelussa pärjääminen edellyttää tietty haastatteluun pääsemistä, josta blogautin äskettäin ja sen voi lukea täältä.

Lue myös uusin kirjoitukseni

Roni_end_2019_1

Roni Arvonen

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KTM, Partner - Bo LKV | Helsinki - 0400 518 888

Myymässä asuntoa?

Haluan auttaa sinua myymään asuntosi parhaaseen hintaan, sinulle helpoimmalla tavalla.

Roni_end_2019_1

Roni Arvonen

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KTM, Partner - Bo LKV | Helsinki - 0400 518 888

Myymässä asuntoa?

Haluan auttaa sinua myymään asuntosi parhaaseen hintaan, sinulle helpoimmalla tavalla.Soita minulle