arvo

Asunnon arvoa metsästämässä

Hinta on se, jonka maksat. Arvo on se, jonka saat. Tämän kirjoituksen fokus on asioissa, jotka nostavat asunnon arvoa itsessään. Hinta taas on se määrä euroja, joista luovuit kaupantekotilaisuudessa. Tämä ei silti tarkoita, että kaupantekotilaisuuden jälkeen pankista kävelisi ulos voittaja ja häviäjä, päinvastoin. Pankista kävelevät kaikki ulos voittajina; myyjä, ostaja, pankki, verottaja ja välittäjä. Sitten asiaan.

Mitkä olisivat sellaisia ominaisuuksia, joita olisi hyvä metsästää asuntoa ostaessa, eli toisin sanoen; mitkä ovat absoluuttisesti kovia juttuja asunnon tulevassa arvonkehityksessä? Kyse voi hyvin olla omasta (ensimmäisestä) asunnosta tai sijoitusasunnosta, ei väliä. Nämä kaikki ominaisuudet ovat sellaisia, jotka lähtökohtaisesti pysyvät, vuodesta toiseen. Näköalat ja sijainnit suhteellisesti toki liikkuvat ja asiat voivat toki muuttua, mutta suuret linjat pysyvät.

Upea sijainti, arvokas vanha rakennus, ylin kerros, korkeat huoneet, oikeasti hyvä pohjaratkaisu, parveke, upea näköala, autopaikkamahdollisuudet, maalämpö, taloyhtiön suuret vuokratulot, hissi, oma tontti ja sauna. Nämä ovat kaikki asioita, muutaman mainitakseni, joita ihmiset enimmissä määrin haluavat. Asunnosta saatava hinta kun voidaan johtaa suoraan kysynnästä, ovat nämä edellä mainitut asiat isossa kuvassa kysyntää ja täten hintaa nostavia tekijöitä. Kovat tyypit vielä ostavat asuntonsa alihintaan ja myyvät ne yli. Hölmö taas ostaa yli ja myy alle arvostuksen, kun mahdollisuuksia parempiin diileihinkin olisi.

Okei okei Roni, olet nyt kertonut minulle itsestään selvät asiat ylimmästä kerroksesta ja sijainnista. Tiedetään tiedetään, että nämä ovat hyviä juttuja. Totta. Kirjoituksen pointti tulee siis tässä: arvokkaista asioista kannattaa maksaa. Prime-lokaatio on prime-lokaatio. Esimerkiksi kautta aikain Etelä-Helsinki on ollut suuren yleisön mielestä ylihinnoiteltu, mutta silti uusia neliöhintaennätyksiä tehdään samaan aikaan, kun luet tätä tekstiä. Arvosta kannattaa maksaa.

Lue myös uusin kirjoitukseni

Roni_end_2019_1

Roni Arvonen

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KTM, Partner - Bo LKV | Helsinki - 0400 518 888

Myymässä asuntoa?

Haluan auttaa sinua myymään asuntosi parhaaseen hintaan, sinulle helpoimmalla tavalla.

Roni_end_2019_1

Roni Arvonen

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KTM, Partner - Bo LKV | Helsinki - 0400 518 888

Myymässä asuntoa?

Haluan auttaa sinua myymään asuntosi parhaaseen hintaan, sinulle helpoimmalla tavalla.Soita minulle