Hitas-asunnot keinottelun kohteena – Helsingin asuntomarkkinan pimeä puoli

Hitas-asunnot ovat Helsingin kaupungin hintasäädeltyjä asuntoa, jotka ovat tarkoitettu vähävaraisemmille ihmisille. Järjestelmän tarkoitus on jalo ja hyvä, mutta todellisuus on jotain ihan muuta. Ystäväni on kuvannut yksityisen myyjän hitas-asunnon näytöllä videon, jossa myyjä toteaa: “Se, kuka antaa minulle 30.000 tilille erikseen Hitas-hinnan päälle, saa tän asunnon.” Tämä on poikkeuksellinen tilanne, enkä ole törmännyt ennen vastaavaan ennen. (Mainittakoon myös, etten ole koskaan tehnyt yhtään rajahinnaltaan otollisen hitas-asunnon kauppaa omaan tai asiakkaani lukuun koskaan. Lisää hitas-järjestelmästä ja rajahinnan käsitteestä ja muusta voit lukea täältä.)

Kun markkinoilla on keinotekoista sääntelyä, ihmiset keksivät tavan mennä sen ohi. Syntyy keinottelua pimeydestä. Ihminen, jolla on varaa ostaa 400.000:n asunto, ostaa hitas-järjestelmän avulla itselleen asunnon 270.000:lla. Hän laittaa asunnon vuokralle ja on valmis odottamaan hitas-ajan päättymistä kyseisessä taloyhtiössä. Kuka asunnon hänelle sitten myi? Todennäköisesti henkilö, joka on tilanteestaan johtuen pakotettu myymään ko. asunto ennen laskennallista 130.000:n pikavoittoa 2020-luvulla. (Mikäli hitas-järjestelmä on sinulle ennestään tuntematon, voit lukea siitä lisää täältä.)

Kyse on suuresta summasta rahaa, joka vain odottaa ottajaansa. Hitas-asunnon tullessa myyntiin, asioihin perehtynyt ihminen eli hitas-järjestelmän ja postinumeron asuntomarkkinan tunteva ihminen nappaa sen itselleen vähemmän perehtyneen jäädessä ilman. Tiedän, että hitas-taloyhtiöiden yhtiökokouksissa istuu lähtökohtaisesti paljon hyvätuloisia henkilöitä johtajista ammattisijoittajiin odottamassa taloyhtiön hitas-ajan loppumista, jolloin he saavat lunastaa (verottoman) myyntivoittonsa.

On totta, että hitas-järjestelmä on jossain määrin edistänyt taloyhtiöiden monimuotoisuutta tarjoamalla vähävaraisemmille taloyhtiön alkuperäisille asukkaille tavan päästä kalliiseen omaan asuntoon kiinni. Tämä on toteutunut vain pienessä määrin. Käytännössä kaikki markkinan hinnanmuodostusta haittaavat hintasääntelyt ovat jaloista tarkoitusperistä huolimatta haitallisia yhteiskunnalle eli meille kaikille, pl. rajahinnaltaan järkevien hitas-asuntoja omistavat ihmiset.

Hitas-asunnoista ei tule vähävaraisten oikopolkua omistusasumiseen – se on fiksujen ihmisten tapa pieneen lottovoittoon yhteiskunnan kustannuksella, kuten keinotekoinen hintasääntely käytännössä aina on.

Hitas-asunnoilla “keinottelevat” ihmiset eivät ole pahoja ihmisiä. Systeemi on rikki ja he vain hyödyntävät sitä. Se on vain fiksua sekä äärimmäisen haastavaa kysynnän ollessa kova. Systeemi on rikki – vihaa peliä, älä pelaajaa.

Roni_end_2019_1

Roni Arvonen

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KTM, Partner - Bo LKV | Helsinki - 0400 518 888

Myymässä asuntoa?

Haluan auttaa sinua myymään asuntosi parhaaseen hintaan, sinulle helpoimmalla tavalla.

Roni_end_2019_1

Roni Arvonen

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KTM, Partner - Bo LKV | Helsinki - 0400 518 888

Myymässä asuntoa?

Haluan auttaa sinua myymään asuntosi parhaaseen hintaan, sinulle helpoimmalla tavalla.Soita minulle