Miten kirjoittaa kandi yhdessä viikonlopussa?

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Aloitin kandini torstaina ja se oli tiistaina valmis. Käytin aikaa turhiin asioihin ja käytin vääriä metodeita, joten siksi tähän meni näinkin kauan. Tähän alle olen koonnut 6 askelta, joiden avulla on mahdollista tehdä kandi viikonlopussa niin, että aloitat kirjoittamisen perjantaina aamulla ja palautat työsi tarkastettavaksi sunnuntaina illalla.

Kandi on kirjallisuuskatsaus, jossa kirjoitat omin sanoin, mitä joku muu on jo sanonut. Pohjimmaisena tarkoituksena kandissa on harjoitella gradua varten. Oikeaa tutkimusta ei täten tarvitse tehdä, vaan kaikki perustuu omin sanoin referointiin professorimme Leinon Timon Word-tyylien puitteissa.

Etukäteisvalmistelut viikonlopulle

Valitse sellainen aihe, joka ohjaajallesi käy ja hyväksytä tutkimussuunnitelmasi, jotta työlläsi on aidot mahdollisuudet mennä läpi ensiyrittämällä. Pidä huoli, että aiheestasi löytyy tarpeeksi tutkimusta, jotta sinulla on jotain, mistä kirjoittaa. Varaa projektiin koko viikonloppu niin, ettet sovi perjantaiaamun ja sunnuntai-illan välille mitään tekemistä. Jos kirjoitat koululla, ota repullinen evästä mukaan ja poistu koneelta vain pakottavista syistä.

1 Artikkelien keruu

Etsi artikkeleita niin, että avainsanasi osoitat abstrakteihin eli tiivistelmiin ja/tai otsikoihin. Näin löytyvät usein parhaat paperit. Kun hyviä papereita on löytynyt, katso näiden artikkeleiden lähdeluettelot ja hyödynnä siellä käytettyjä lähteitä. Kaikkein parasta olisi, jos löydät sellaisen jonkun muun kirjoittaman kandin, joka on samasta aiheesta kuin omasi. Tästä voit helposti kopioida lähteet itsellesi. Älä kuitenkaan kerro ohjaajalle, että olet löytänyt oikotien onneen. Itse en tätä tajunnut tehdä ja täten käytin artikkelien etsimiseen liikaa aikaa ja vaivaa.

2 Kirjoita

Itse kirjoitin abstraktit omilla sanoilla ja se oli siinä. En liiemmin avannut artikkeleita kuin satunnaisesti, sillä tiivistelmässä on yleensä sanottu kaikki olennainen. Kirjoita jokainen abstrakti oman otsikkonsa alle eli ”Leinon tyyleillä” ”Otsikko 3”. Tämän kohdan tavoitteena on vain saada minimissään noin 30-40 artikkelia tiivistettyä kandi.docx-tiedostoosi ja näin olet päässyt eroon tyhjän paperin syndroomasta. Nyt sinulla on 30-40 otsikkoa ja niiden alla 30-40 tiivistelmää niin on aika lähteä yhdistelemään. Järjestyksellä ja oikeinkirjoituksella ei ole väliä tässä vaiheessa. Anna palaa vaan ja kursori liikkumaan.

3 Yhdistä

Yhdistä otsikoiden mukaan tekstit kokonaisuuksiksi eli isoiksi luvuiksi ”Otsikko 1” ja tarvittaessa jaa näitä sen jälkeen alalukuihin ”Otsikko 2”. Kun tämä on tehty, on tärkeää laittaa artikkelit keskustelemaan keskenään, jotta tutkielmaasi saadaan akateemista otetta. Esim. ”Suojanen (2017) on samaa mieltä Suvannon (2017) kanssa siitä, että kandi on varsin turha mikkihiiriraportti. Virtanen (2017) sen sijaan piti kandia tärkeänä osana oppimisprosessia. Evesti (2017) sen sijaan…” Tämän lisäksi on hyvä heittää väliin omia mietteitä, mutta kuitenkin niin, että on selvästi erotettavissa, mikä on omaasi ja mikä artikkeleiden tekstiä. Kandi ei ole turhan vakava paperi.

4 Kuvat ja taulukot

Käy nyt läpi uudelleen artikkelit sillä silmällä, josko sieltä voisit omaan tekstiisi poimia kuvia. Kuvista saat helposti pituutta paperiisi. Jos teet tutkielmasi suomeksi, kuvankäsittelyohjelmalla pitää kuvat suomentaa. Itse käytin tähän ihan vain Painttia. Kuvat kannattaa luonnollisesti venyttää niin isoiksi kun pystyy – jos kuvan koko ei edes vähän hävetä, se ei ole tarpeeksi iso.

5 Tee johdanto ja yhteenveto

Johdannossa kirjoitetaan siitä, miksi valitsit tämän aiheen, tutkimuskysymykset ja tutkielman tavoite. Johdantoon saa helposti lähteitä kohdasta ihan vaan lukemalla artikkeleita ja mieleesi juolahtaa usein spontaanisti: ”hei tämähän on hyvä lausahdus; lisätäänpä johdantoon.” Johdanto syntyy itsestään artikkeleita lukemalla. Yhteenvedossa kirjoitat vastauksen tutkimuskysymykseesi ja jatkotutkimuksen kohteet, etkä enää käytä lähteitä vaan teksti tulee omasta päästä.

6 Viimeistele

Tee tarvittaessa tutkimuskysymyksesi uudelleen ja viimeistele yhteenvetosi vielä kerran. Tämän jälkeen oikoluku ja palautus. Wordin oma oikolukusovellus riittää, sillä, jos rehellisiä ollaan, ohjaajat eivät käsittääkseni usein lue tutkielmia kokonaan.

Lopuksi

Viikonloppuhan meni sutjakasti ja kandi on paketissa, ainakin melkein. Tässä vaiheessa voi jo sanoa onneksi olkoon, sillä nyt sinulla on kasassa kannesta lähteiden loppuun noin 25 sivua. Myönnettäköön, että todennäköisesti kandisi ei mene tällä metodilla läpi ensiyrittämällä. Tämä ei tapahdu siksi, että työsi olisi suoranaisesti huono vaan siksi, että siitä puuttuu jotain, mitä ohjaaja sinne haluaa. Hätä ei onneksi ole tämännäköinen. Kandia voi ja pitääkin korjata ohjaajan kommenttien mukaan. Nämä korjaukset ovat kuitenkin helppoja tehdä, sillä muokkaat vain kommenttien mukaan ja palautat. Kannattaa jättää ohjaajalle mainitsematta, että kirjoitit sen niin nopeasti. Akateemiset ihmiset eivät jostain syystä pidä siitä, että asiat tehdään vauhdilla. Kun sait työsi valmiiksi sunnuntaina, palauta se vasta viikon päästä niin ohjaajasi voi elää illuusiolla, että nyt on painettu hommia hartaudella.

Tätä edellä mainitsemaani palauteprosessia toistetaan niin kauan, että kandi menee läpi tai arvosanatavoite on saavutettu. Oli miten oli, suuri työ on tehty yhdessä viikonlopussa. Nyt loppulukukauden voi rauhassa lasketella maaliin korjaillen saadun palautteen mukaan ja valmistautua koitoksista suurimpaan – Pro Gradu -tutkielmaasi. Suuren tekstimäärän korjaaminen kun on huomattavasti mielekkäämpää kuin tekstin tuottaminen omilla avuilla tyhjästä. Kiitos, kun jaksoit lukea tänne saakka.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”25px”][vc_separator type=”normal” color=”#b5b5b5″ thickness=”1″][vc_empty_space height=”25px”][social_share show_share_icon=”yes” social_share_icon_pack=”dripicons” show_share_text=”yes”][vc_empty_space height=”25px”][vc_separator type=”normal” color=”#b5b5b5″ thickness=”1″][vc_empty_space height=”25px”][templatera id=”304″][/vc_column][/vc_row]


Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Soita minulle