Kuinka ammattilainen katsoo flipattavaa asuntoa Oikotiellä?

Ammattilainen keskittyy isoon kuvaan eikä stressaa turhaan. Hän tietää, mikä on tärkeää ja mikä ei ole yhtään tärkeää. Suuret linjat, joihin ei voi oston jälkeen vaikuttaa, ovat keskiössä. Näitä ovat sijainti, taloyhtiö, pohjaratkaisu ja ihan muutama muu asia. Loppu on turhaa. Flipattavan asunnon potentiaalin huomaaminen on yksinkertaista, vaan ei välttämättä helppoa.

Mainittakoon, etten itse ole koskaan flipannut yhtään asuntoa. Asiakkainani/ystävinäni on ihmisiä, jotka tekevät tätä ammattimaisesti ja olen flippiasuntoja myynyt sekä analysoinut kohteiden potentiaalia täydessä kukoistuksessaan.

Pidä loppukäyttäjä mielessä

“Miten saan tästä asunnosta jollekin aivan upean kodin?” pitäisi olla ydinkysymys. Usein ihmiset kysyvät vain kysymyksen: “Kuinka teen tällä asunnolla mahdollisimman paljon rahaa itselleni?” Ensimmäisellä kysymyksellä tekee isomman tilin. Mitä loppukäyttäjä haluaa? Hän haluaa perusasiat kuntoon ja laadukasta asumista. Perusasioita ovat esimerkiksi tiskikone, paikka pyykinpesukoneelle, hyvä pohjaratkaisu, laadukkaat materiaalit ja isot remontit taloyhtiössä tehtynä.

Sijainti

Sijaintia ei voi ostaa Bauhausista. Sijainti lienee yksittäinen tärkein asia kohdetta ostettaessa. Kohteen on sijaittava sellaisessa sijainnissa, jossa ihmiset haluavat asua. Täydellinen asunto keskellä periferiaa ei ole ostajalle vaihtoehto. Hyvästä sijainnista saa maksaa vähän premiumia jo alkuun, mutta loppukäyttäjä tekee myös saman. Hyväk infran lähelläolo on aina kova juttu; kauppakeskus, raitiovaunut, linja-autopysäkki, metro ja lähikauppa ovat esimerkiksi usein tärkeitä.

Taloyhtiö

Taloyhtiötäkään ei voi ostaa Bauhausista. Huoneiston sisäpinnoille voi tehdä pohjan ja rakenteiden sanelemana melkeinpä mitä vain, mutta taloyhtiötä ei muuteta parempaan ainakaan millään järkevällä aikaperiodilla. Minkälaisia ominaisuuksia on hyvässä taloyhtiössä? Pieni hoitovastike, isot remontit tehtynä, paljon asuntoja, oma tontti, kaukolämpö/maalämpö, hissi, ulkopuolinen isännöinti, ulkopuolinen huoltoyhtiö, ei riitoja, ei vireillä olevia oikeustapauksia, ei huonoja mainintoja toimintakertomuksessa (ylenpalttista ilkivaltaa, turkiskuoriaisten myrkytyksiä, isoja vesivahinkoja, suuria yllättäviä korjauskustannuksia, heikkoa maksuvalmiutta, muutaman mainitakseni). Eli toisinsanoen: ei punaisia lippuja, joista olet jo itsekin huolissasi ostovaiheessa.

“Minkälaisen taloyhtiön kodin uusi asukas haluaa?” On ydinkysymys. Hän haluaa edullisen hoitovastikkeen helppohoitoisen ja hyvin pidetyn taloyhtiön, joka tuo hänelle varmuutta. Kun ostajalla on varmuutta, hän tarjoaa paljon.

Pohjaratkaisu

Pohjaratkaisua ei voi ostaa Bauhausista. Hyvässä pohjassa on järkevän kokoiset huoneet, usein avokeittiömahdollisuus, vaatehuone, parveke ja kylpyhuoneeseen mahtuu pesukone. Huoneiden suhde asunnon neliöihin on myös hyvä pitää mielessä. Esimerkiksi 45 m2 asunto ei ole itsessään hyvä tai huono. 45 m2 yksiö lieneeliian iso ja huono, kun taas kaksiona sama asunto on neliömäärältään kutakuinkin täydellinen. Yli-isoja (tai pieniä) yksiöitä/kaksioita on haastava myydä eteenpäin premium-hinnalla. Kaikki riippuu kaikesta, mutta nyrkkisääntönä hyvät koot flippaukseen ovat yksiöissä 23-30 m2 ja kaksioissa max 60 m2. Absoluuttisia totuuksia ei kuitenkaan ole olemassa ja kaikki riippuu kaikesta.

Diili

Kun hyvä kohde tulee Oikotielle, soita tutulle välittäjällesi (tai ensin hanki itsellesi tuttu välittäjä) ja kysy, paljonko kyseessä olevasta asunnosta saa hyväkuntoisena ja lupaa kohde hänelle myyntiin, kun myynnin aika on. Hän auttaa sinua. Täten osaat laskea ostohintasi oikein.

Käytännössä melkeimpä minkä tahansa huonon ominaisuuden voi hyväksyä, jos diilin ostohinta on kohdallaan. Jos ostohinta ei ole kohdallaan, edes täydellistä asuntoa ei kannata ostaa.

(Kuinka ostaa asunto alle markkinahinnan? Se selviää painamalla tästä.)

Nähdään pankissa,

Roni Arvonen
Kiinteistönvälittäjä, LKV, KTM, Partner
0400 518 888 | roni@bo.fi
Helsinki

Autan mielelläni asuntosi myynnissä PK-seudulla. Ota yhteyttä  ja sovitaan tapaaminen.

Kirjoitus on kirjoittajan henkilökohtainen näkemys, ei Bo LKV Helsinki Oy:n virallinen kanta.

Roni_end_2019_1

Roni Arvonen

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KTM, Partner - Bo LKV | Helsinki - 0400 518 888

Myymässä asuntoa?

Haluan auttaa sinua myymään asuntosi parhaaseen hintaan, sinulle helpoimmalla tavalla.

Roni_end_2019_1

Roni Arvonen

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KTM, Partner - Bo LKV | Helsinki - 0400 518 888

Myymässä asuntoa?

Haluan auttaa sinua myymään asuntosi parhaaseen hintaan, sinulle helpoimmalla tavalla.Soita minulle