Markkinadataa kunnioittakaamme

Asuntojen ostajat eivät ole hölmöjä. Silti leijonan osuus kaikista myyntiin avattavista kohteista hinnoitellaan kuin ostajat olisivat hölmöjä. Vaikka kohde olisi dataan perustuen hinnoiteltu oikein, se ei silti välttämättä liikahda. Miksei? Siksi, että markkinassa ei ollutkaan sellaisia ihmisiä, joita olisi datan mukaan pitänyt olla.

Arviokäynnillä käymme myyjien kanssa vertailukelpoisia kauppahintatilastoja läpi. (Kauppahintatilastot ovat peräisin kiinteistönvälittäjille suunnatusta KVKL:n tietokannasta, www.hintaseurantapalvelu.fi, jonne kuluttajalla ei ole asiaa. Omasta puolestani data voisi kyllä olla avointa, mutta se on toisen tekstin aihe se.) Vertailukelpoisella tilastolla tarkoitetaan kauppaa, jonka koko, tyyppi, aikakausi, kaupan päivämäärä ja postinumero ovat samat tai lähes samat. Muitakin tekijöitä toki on.

Luemme toteutuneita kauppoja ääneen: “585.000, 580.000 549.000, 535.000…” Usein tässä kohtaa kokemattoman mieleen juolahtaa, että tästä asunnosta saa täten ainakin 580.000. Vähintään. Ja helposti.

Se on usein väärä tulkinta. Täytyy muistaa, että jokainen tämän kuvitteellisen kauppahintatilaston toteutunut kauppa on yleensä tiukkaakin tiukemman neuvottelun tulos. Se on tulos, jossa todennäköisesti myyjä myi halvemmalla kuin ajatteli ja ostaja kuitenkin maksoi enemmän kuin ajatteli, ns. perussetti.

Vaikka kaksi viikkoa sitten kirjoitinkin löysästä rahasta markkinoilla, se on vain osa totuutta. Ostajat pitävät silti äärimmäisen tiukasti rahoistaan kiinni, mikä on hyvä pitää mielessä, jos mielii asunnon myynnissä pankkiin saakka.

Myös oikein hinnoiteltu kohde voi jäädä niin sanotusti käteen (eli myymättä), joten ylimielinen hintapyynti ei lähtökohtaisesti toimi ollenkaan. Oli aika, jolloin ylisuurella hintapyynnillä sai aikaan hyviä tuloksia – se oli aika ennen Internetiä.

Lue myös uusin kirjoitukseni

Roni_end_2019_1

Roni Arvonen

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KTM, Partner - Bo LKV | Helsinki - 0400 518 888

Myymässä asuntoa?

Haluan auttaa sinua myymään asuntosi parhaaseen hintaan, sinulle helpoimmalla tavalla.

Roni_end_2019_1

Roni Arvonen

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KTM, Partner - Bo LKV | Helsinki - 0400 518 888

Myymässä asuntoa?

Haluan auttaa sinua myymään asuntosi parhaaseen hintaan, sinulle helpoimmalla tavalla.Soita minulle