Mikä ihmeen varainsiirtovero?

Varainsiirtovero on valtiolle tilitettävä raha, joka on kiinteistön kaupassa 4 % kauppahinnasta ja asunto-osakkeen kaupassa 2 % velattomasta kauppahinnasta. Kiinteistöllä tarkoitetaan esimerkiksi omakotitaloa ja asunto-osakkeella esimerkiksi kerrostalohuoneistoa. Varainsiirtoveron maksaa ostaja.

Asuntokaupassa, jossa on mukana välittäjä, välittäjä valvoo varainsiirtoveron maksun. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaupantekotilaisuudessa, useimmiten pankissa, ostaja allekirjoittaa välittäjän tekemän varainsiirtoveron maksutositteen. Tämän tositteen sitten ottaa pankkivirkailija mukaansa ja laittaa maksuun, kun hän lähtee siirtämään varoja ostajalta myyjälle.

Mainittakoon, että ensiasuntoa ostettaessa, uudisasuntokaupassa sekä lunastuslausekkeellisissa kaupoissa varainsiirtovero menee toki hieman eri tavalla.

Esimerkki: omakotitalon (eli kiinteistön) kauppahinta on sovittu myyjän ja ostajan kesken olevan 500.000. Tästä 500.000 eurosta verottaja ottaa päältä 4 % eli 20.000. Tämän summan ostaja maksaa kaupantekotilaisuudessa. Näin ollen asunto maksaa ostajalle kokonaisuudessaan 520.000 euroa 500.000:n sijasta.

Näin toimii varainsiirtovero käytännössä. Se, miten hyödyllinen tämä vero on, on ihan toinen keskustelu se.

Jos tämä blogi oli mielestäsi hyvää luettavaa, täältä niitä löytyy lisää.

Lue myös uusin kirjoitukseni

Roni_end_2019_1

Roni Arvonen

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KTM, Partner - Bo LKV | Helsinki - 0400 518 888

Myymässä asuntoa?

Haluan auttaa sinua myymään asuntosi parhaaseen hintaan, sinulle helpoimmalla tavalla.

Roni_end_2019_1

Roni Arvonen

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KTM, Partner - Bo LKV | Helsinki - 0400 518 888

Myymässä asuntoa?

Haluan auttaa sinua myymään asuntosi parhaaseen hintaan, sinulle helpoimmalla tavalla.Soita minulle