Miten lähteä välittäjäksi?

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Tässä vaiheessa joku kysynee, miksi jaan näin avoimesti ohjeita, sillä tämän tekstin lukijoistahan voi tulla kilpailijoita. Ei haittaa. Vaikka eri firmoja ehkä tulevaisuudessa edustetaankin, tärkeintä on, että ihmisten asunnot liikkuvat kaikin puolin hyvin. Hyville tyypeille riittää aina töitä – tervetuloa sekaan vaan. Yhdessä hyvä tulee. Ollaan ystäviä.

Otsikon kysymykseen olen saanut vastata viimeisimpien viikkojen aikana useasti. Kiitos siitä. Se tarkoittaa aina blogia aiheesta. Jos lähtisin uudelleen välittäjäksi, tekisin sen näin, kuten tässä blogissa kerron. Omalla kohdalla tuli varsinkin ihan alussa tehtyä kaikenlaisia virheitä, sillä ei ollut ketään kertomassa, miten tätä lähdetään tekemään oikein. Opi mieluummin allekirjoittaneen virheistä kuin omistasi.

Puskuri

Aloitteleva välittäjä on todennäköisesti noin 4 – 6 kuukautta ilman palkkaa. On hyvä olla noin vuoden kuluja vastaava määrä käteistä pankkitilillä ennen aloittamista. Näin saa rauhassa käynnistellä koneen käyntiin eikä tarvitse pakottaa. On todennäköistä, että myynti lähtee rokkaamaan kuuden kuukauden kuluttua, mutta on hyvä elää edes jonkin asteisessa varmuudessa, sillä välittämisen aloittaminen on kaikkea muuta kuin varmaa.

Sen ajan, kun kasvattaa omaa puskuria normitöissä, voisi alan opiskelu olla ihan paikallaan. Mene kirjastoon ja lainaa myyntiin liittyviä kirjoja. Käy asuntonäytöissä. Lue asuntosijoittamiseen liittyvää kirjallisuutta. Lainaa kirjastosta LKV-kirjat. Jos oikein aletaan hurjastelemaan, voisi LKV-kokeen tehdä jo ennen alalle tuloa. Se ei kuitenkaan ole pakollista.

Ennakko-odotukset kuntoon

Välittäjän työ on vaikeaa. Siitä ei pääse mihinkään. Vanha kollegani kuvaili minulle välitystyötä töideni ensimmäisellä viikolla: ”Muista Roni, KAKS asiaa: asia numero yks on, että tärkeintä on tappionsietyky ja kaks: turpaan tulee joka päivä.” Tämän pidin mielessä ja ihan hyvin on mennyt. Toki siltikin tämä on ollut n. 100 kertaa vaikeampaa kuin ajattelin. Luovuttaminen oli mielessä alussa useasti. Tällaisten epämiellyttäviltä tuntuvien arvojen mukaan toimiminen toimii, sillä silloin tappiot nielee helpommin ja voi jatkaa eteenpäin.

Välittäjiähän näkee useimmiten pankissa, arviokäynneillä ja esittelyissä. Tästä voi saada väärän mielikuvan. Usein sitä ajattelee, että helppoa ja kivaahan toi on. Totta; nämä voivat sitä olla. Kuitenkin toimistotyö jää näkemättä. Ja varsinkin uran alkumetreillä se on juuri sitä. Ja jos ihan totta puhutaan, uran alkumetreillä ei ole edes toimistotöitä, koska ei ole kohteita, minkä eteen tehdä töitä. Siispä varsinkin alkuajan työnteko täytyy keskittää uusien myyntikohteiden etsintään. Mistä niitä uusia kohteita sitten saa? Tähän ei liene oikeaa vastausta. Hyviä paikkoja etsiä: kylmäsoitot, lähipiiri, kollegoiden asuntonäytöt ja some. Myyntikohteet ovat kiven alla. Toki, jos verkostosi ovat hyvät, myyntikohteita voi olla helpompi saada jo ihan alussa.

Työmoraali

Alussa puurtaisin 80 – 100 työtuntia viikossa, jotta saa pyörän pyörimään. Tiedetään, tiedetään, tämä tarkoittaa monelle liian paljon töitä. Silloin kannattaa harkita, kannattaako välittäjäksi lähteä. Töitä on joka päivä ja asiakkaat soittelevat ihan milloin sattuu. Välittäminen lienee enemmän elämäntapa kuin työ itsessään.

Tulokset lienevät melkeimpä suorassa suhteessa työn teon määrään; jokaisessa välitystoimistossa, jossa olen ollut töissä, ovat kovimmat tuloksentekijät ”toimistol eka toimistol vika”. 40 viikkotyötunnilla tiukkaa tekee, että saa mitään mainittavaa aikaan. Tähän väliin joku varmaan toteaa, että ”kannattaa tehdä töitä fiksusti, ei isosti”. Itse uskon, että töitä kannattanee tehdä isosti ja fiksusti. Toki, kun ura etenee, saa vähemmällä aikaan enemmän, kun tekee töitä vielä fiksummin kuin ennen.

Suomessa kiinteistönvälittäjiä on kutakuinkin 6.000 ja kauppoja tehdään kuukaudessa noin 5.000. Tämä tarkoittaa keskimäärin noin 0,83 kauppa / kk / välittäjä. Se on todella vähän.

Mihin firmaan töihin

Kannattanee hakea sellaiseen firmaan, jossa näkee itsensä vielä vuosien päästä. Tällainen hyppiminen, jota itse olen harrastanut, ei liene hyväksi. Suuret firmat ovat hyviä, sillä niissä saa usein hyvän koulutuksen. Valitse sellainen suuri firma, jossa näet itsesi monen vuoden päästä. Pienemmissä koulutus voi olla puutteellinen, ns. kolmivaiheinen koulutus: ”Tuossa on sulle puhelin, tuossa käyntikortit ja tuossa on ovi”. Ilman käytännön koulutusta välittäjän työ on haastavaa, peräti mahdotonta. Suuressa firmassa järjestetään myös LKV-koulutuksia, jotka edesauttavat kokeen läpipääsyä huomattavasti.

Tarvitseeko LKV:n vai riittääkö myyntineuvottelija

Myyntineuvottelija riittää. Moni huippuvälittäjä on ”vaan” myyntineuvottelija ja silti menee taloudellisesti paremmin kuin suurimmalla osalla LKV-välittäjiä. LKV-tutkinto on kuitenkin etenkin alan sisällä arvostettu pätevyys, joka kannattaa suorittaa. Katso vinkit kokeen läpipääsyyn täältä. Kokeesta läpipääsy on osoitus ammattitaidosta. Ammattitaito tulee kuitenkin loppupeleissä itse työn tekemisestä.

Millaisella palkkausmallilla töihin ja mistä palkka muodostuu

Pohjapalkkaiset palkkaussysteemit ovat usein sellaisia, että itse provikkaosuus on varsin pieni. Jos aikoo hyväksi välittäjäksi, kannattaa valita heti alkuun sellainen firma, jossa ei ole pohjapalkkaa. Silloin provikka-% on yleensä isompi. Vanhan kokeneen välittäjän sanoin: ”Hyvä välittäjä tienaa aina kympin kuussa.” Kymppiä ei helposti saa kasaan, jos on pohjapalkka, sillä silloin provisio on usein pieni. Jos riskinsietokyky kestää pohjapalkattoman, valitsisin sen – nolla on palkan alaraja, mutta ylärajaa ei ole.

Mikä koulutus pitää olla

Jos haluaa välittäjäksi, ei mitään. Toki koulutus on itsessään ihan hyvä juttu. Jos olisin kouluttamaton, hyppäisin alalle suoraan vaan. Suoraan toisen asteen koulusta hommiin vaan. Peruskoulukin riittää. Jos mietit, kannattaako käydä jokin koulu, esim. yliopistolla tai amkissa välittäjän uraa ajatellen, vastaus on ei. Itse en kävisi. Tiedetään, tiedetään, lääkäriksi ei pääse ilman koulutusta (ja hyvä niin), mutta välittäjäksi pääsee.

Lopuksi

Välittäjän arjesta paistavat ulkopuoliselle kohokohdat – kaupantekotilaisuuksia, hyväksyttyjä tarjouksia ja toimareita joka puolella. Todellisuudessa tilanne on eri. Jos ei ole myytäviä kohteita, ei liene mitään näistäkään. Alkuajat pyöritellään toimistolla peukaloita ja kysellään, josko pääsisi kollegoiden mukaan kentälle.

Välittäjäksi kannattanee lähteä, jos se tuntuu omalta alalta – tykkäät myydä ja asunnot kiinnostavat. Jos pelkästään rahan perässä lähtee, hukka perii. Helppoa rahaa tällä alalla on tarjolla 0.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”25px”][vc_separator type=”normal” color=”#b5b5b5″ thickness=”1″][vc_empty_space height=”25px”][social_share show_share_icon=”yes” social_share_icon_pack=”dripicons” show_share_text=”yes”][vc_empty_space height=”25px”][vc_separator type=”normal” color=”#b5b5b5″ thickness=”1″][vc_empty_space height=”25px”][templatera id=”304″][/vc_column][/vc_row]


Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Soita minulle