omakotitalo

Näin ostat järkevän tontin — omakotitalon myyntivoitto tehdään tontin ostossa

Omakotitalon myyntivoitto tehdään tontin ostossa. Jos tämän kirjoituksen avulla yksi (1) ihminen tekee paremman omakotitaloprojektin, olen onnistunut. Toivottavasti se olet juuri sinä.  Jos maksoit tontista liikaa, mikään ei enää auta. On totta, että omakotitalon rakennuksessa on muutakin tärkeää kuin taloudellinen menestyksellisyys, ja tämän kirjoituksen fokus on euroissa.

Osta tontti järkevällä hinnalla järkevästä paikasta järkevillä maanrakennuskustannuksilla. Jos maksoit tontista liikaa, on myynnissä todennäköisesti ainoastaan mahdollista tappion minimointi. Tontin ostoon alle markkinahinnan pätevät samat lainalaisuudet kuin asunnoissakin. Siitä kirjoitin aiemmin täällä.

Järkevällä paikalla tarkoitan aluetta, jossa maan arvon voidaan katsoa nousevan — asuntojen arvojen nousu (tai lasku), kun perustuu maan arvon nousuun (tai laskuun). Muuttovoittoiset alueet ovat tällaisia.

Järkevä tontti on mielummin pieni kuin suuri. Pihan merkitys pienenee nykyihmisillä koko ajan, vaikka piha onkin ihan kiva juttu. Suuri tontti nostaa myös kiinteistöveron määrää. Pieni tontti taas on yleensä helppohoitoisempi ja kuukausikustannukset pienemmät. Omakotitalo on sitä helpompi myydä, mitä pienemmät ovat asuinkustannukset.

Maanrakenkuskustannuksiin on myös hyvä kiinnittää huomiota. Suuret louhinta- ja muut maanrakennustyöt maksavat maltaita, varsinkin, kun toisessa tontissa pääsisi minimaalisilla kustannuksilla.

Tasamaatonttia kannattaa suosia. Ihmiset tykkäävät ostaa tasamaalla sijaitsevia omakotitaloja enemmän verrattuna rinnetontteihin.

Ei lähtökohtaisesti kannata ostaa tonttia postinumeron vilkkaimman tien varrelta. Tällöin tuleva omakotitalosi ostaja ei tule pitämään mielikuvistaan, joita ovat meluisuus ja saasteisuus. Nämä tontit ovat usein myös niitä edullisimpia, mutta niissä onkin tällainen miina.

Tällä hetkellä hyvän tontin osto hyvällä hinnalla on ainakin täällä pääkaupunkiseudulla vaikeahkoa, mutta kärsivällinen ostaja palkitaan. Kun hyvä tontti tulee kaupan, on syytä toimia nopeasti. Asuntokauppa näyttää tällä hetkellä hyvälle ja asunnot käyvät kaupaksi hyvin. Siitä kirjoittelen lisää myöhemmin tulevassa Q1/2019 kirjoutuksessani sinulle.

Jos tämän kirjoutuksen avulla yksi (1) ihminen tekee paremman omakotitaloprojektin, olen onnistunut. Toivottavasti se olet juuri sinä.

Nähdään pankissa,

Roni

Roni_end_2019_1

Roni Arvonen

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KTM, Partner - Bo LKV | Helsinki - 0400 518 888

Myymässä asuntoa?

Haluan auttaa sinua myymään asuntosi parhaaseen hintaan, sinulle helpoimmalla tavalla.

Roni_end_2019_1

Roni Arvonen

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KTM, Partner - Bo LKV | Helsinki - 0400 518 888

Myymässä asuntoa?

Haluan auttaa sinua myymään asuntosi parhaaseen hintaan, sinulle helpoimmalla tavalla.Soita minulle