Näin pääset heittämällä kauppakorkeakoulun pääsykokeesta läpi

Kirjoitin lukiosta neljä ainetta, heikon M:n. Mahdollisuuteni päästä lukiotodistuksella kauppakorkeaan olivat tasan 0. Etenkin äidinkielenopettajaäitini oli erinomaisen ylpeä esikoispoikansa äidinkielen C-kirjaimesta. (Lukioni yhden äidinkielenopettajan mukaan tuottamani teksti on kuulemma paskaa.) Pääsin Turun kauppakorkeakouluun pelkällä koemenestyksellä 1,5 pisteen turvin.

Tavoite ja sitoutuminen

Tavoitteista on jokainen kuullut tarpeeksi, mutta mainittakoon kuitenkin, että tämä on yksittäinen tärkein asia, johon sitoudut. Et lähde kokeilemaan – lähdet voittamaan. Tavoitteesi on elämän tarkoituksesi pääsykokeiden lukuaikana. Unohda kaikki, mikä ei tue sinua tässä tavoitteessasi. Kaikki. Se on brutaalia, mutta totta. Unohda kaikki sellainen, joka ei tue sinua tavoitteessasi. Kirjoita joka päivä aamulla ylös “Aloitan kauppakorkeakoulussa opintoni syksyllä 2019”. (Ja ei, älä unohda rakkaitasi kokonaan, tietenkään.)

Rakkaimpasi

Kerro kaikille, että nämä kuukaudet olet heikommin tavoitettavissa ja vietät heidän kanssaan vähemmän aikaa. Rakkaimpasi kyllä ymmärtävät. Jos he eivät tue tavoitettasi, sinulla on ongelma. Tämä ongelma täytyy ratkaista. Lue sovittu aika joka päivä lukusuunnitelmasi mukaan ja ole loppuaika läheistesi kanssa täysin läsnä. Läsnäolevat pienetkin ajat ovat ihmissuhteille voimakkaampia kuin koko päivä yhdessä iPhoneasi tuijoittaen. Kerro, että kauppakorkeakoulu on tavoitteesi ja toivot vain heidän tukeaan.

Älä opettele myöhemmin

Kun luet, lue. Opettele kaikki ulkoa heti, erityisesti pitkät listat. Ainakaan ennen ei ketään kiinnosta, miten hyvin sisäistät asiat. Sisään pääsee se, joka ei astu miinoihin ja ostaa asiat ulkoa. Älä skippaa yhtäkään kohtaa ilman, että osaat kohdan ulkoa (lista, kuva, tärkeä lause jne.). “Opettelen sitten ensi kerralla, kun olen tässä kohdassa kirjaa on ihan puppua. Opettele kaikki ja heti. Tiedän, se ei ole mukavaa varsinkaan silloin, kun pänttäämäsi kirja ei ole lempiaineesi. Piirrä kaikki kuvat itse. Ei haittaa, vaikket katsoisi ko. kuvaa koskaan uudelleen. Riittää, että kynä rekisteröi kuvan vahvasti avoihin. Lukemisen laatu on tärkeämpää kuin määrä. Esimerkiksi ei ole väliä, luitko kirjat 10 x, jos et muista mitään. Vastaavasti, jos muistat kaiken 100 % kahdella lukukerralla, pääset sisään.

Kirjoita ylös

Hommaa värikyniä ja kirjoita kaikki ylös. Kirjan tulee luku-urakan jälkeen näyttää siltä, ettei sitä pysty enää kukaan lukemaan. Piirrä kuvia. Käytä värejä. Alleviivaa. Yliviivaa. Suttaa. Kynän käyttö kirjaan on ihan parasta. Kirjoita myös tiivistelmä jokaisesta pääsykokekirjasta ja omista niille oma vihko kullekin. Kirjoita siististi, jotta voit helposti kerrata lukemeasi tarvittaessa.  Tiivistelmien pointti on mielestäni toki ennemmin se, että kirjoittamanasa asian muistaa ulkoa todella hyvin verrattuna pelkkään lukemiseen.

Ruoka

Syö terveellistä ruokaa. Älä juo alkoholia lukuprosessin ollessa käynnissä. Älä käytä sokeria. Älä syö rasvaista ruokaa. Elä terveellisesti tavoite mielessäsi. Tiedän, voi mennä turhan deepiksi tämä, mutta niin se toimii. Kyse on sitoutumisesta. Sitoudu prosessiin ja nauti siitä. Terveellinen ruoka ja elämäntavat auttavat muistamaan ja keskittymään, ihan kaikkeen. Aki Hintsan Voittamisen Anatomia on loistava luku liittyen kaikkeen hyvinvointiin.

Uni

Nuku joka yö 7,5-8,5h. Herää joka päivä samaan aikaan. Myös viikonloppuisin. Jos kirjasto aukeaa yhdeksältä (ja luet kirjastossa), herää esimerkiksi joka päivä (myös la ja su) klo 7.00. Jotta saat 8,5h tavoitteen unta, mene sänkyyn makaamaan joka ilta klo 22.00. Puhelin pois ja mieli tyhjäksi. Valot pois. Kahvinkeittimen lataat aamuksi valmiiksi. Laita uni kalenteriin. Ilman kunnollista nukkumista ei tule mistään mitään.

Liikunta

Sanomattakin selvää, mutta liiku! Kovat tyypit käyvät aamukävelyllä. Aivot toimivat ihan julmetusti paremmin, kun on aamulla kävellyt esim. 5.000 askelta ennen kirjaston oven avaamista. Kuntosalin oven avaaminen neljä kertaa viikossa on hyvä idea. Ota sellainen liikunta, joka sopii sinulle. Kävely on kova. Ota 10.000 askelta päivässä ja katso, kuinka voittokulkuasi ei pysäytä kukaan. iPhonesi laskee askeleet automaattisesti Health-appissä, joten tähän et tarvitse uutta Suuntoa.

Työmoraali

Kaikki tässä tekstissä mainitut asiat ovat täysin turhia, jos et käytä valtavasti aikaa ja vaivaa lukemiseen. Työmoraalisi täytyy olla timantin kova. Kovan työmoraalin jengi pääsee kouluun sisälle, heikot jäävät rannalle itkemään. Oletko kova vai heikko? Saat itse päättää. Mistä tiedät, että luet tarpeeksi? Siitä, että asiasta ymmärtämättömät kritisoivat, kuinka luet liikaa. Tästä vielä vähän yli ja lukumäärästi on tarpeeksi. On myös hyvä, jos ihmiset kritisoivat sinua siitä, että otat pääsykokeet liian tosissaan. Hyvä! He puhuvat oikeasti itselleen, eivät sinulle.

Tee kaikki tehtävät, joita irti lähtee

Tee neljänumeroinen määrä tehtäviä. Osta kaikki hyvät tehtäväkirjat eri valmennuskurssifirmoilta ja ruksaa abcd:tä niin paljon, että taju lähtee. Tee etenkin kirjojen takakansien tehtävät (jos sellaisia enää on), niin kauan, että osaat ne ulkoa. Täällä on yleensä ollut “helppoja” pisteitä tarjolla.

Lukuajat

Kävin Turun kauppakorkeakoulun. Täten niin sanotusti on vettä virrannut Aurajoessa sitten omien pääsykoelukujeni. En tiedä päivämääriä enkä juuri mitään detaileja enää, myönnän. Sen tiedän, että lukuaikaa tulee tiivistää loppua kohden. Alussa 8 tuntia / arkipäivä sopii hyvin. Tähän päälle lauantaina 4 tuntia. Sunnuntaina lepoa luvusta. Loppua kohden on hyvä tiivistää. Itse linnoittauduin mökillemme pariksi viikoksi ilman mitään häiriötekijöitä ja luin vain 16 h / päivä. Nukuin, heräsin, luin, nukahdin. Repeat. Etsi oma tyyli, jolla saat tarvittavan määrän tunteja kasaan. Laitoin omat lukutuntini paperikalenteriin, kun luin pääsykokeisiin. Muistelisin, että luin 538 tehokasta tuntia pääsykokeisiin. Voi olla, että todellinen luku oli enempi tai vähempi. Viimeinen päivä ennen pääsykokeita pidä lukuvapaana. Kaikki voitava on tehty.

Valmennuskurssi

Kannattaa maksaa itse valmennuskurssista itsensä ihan kipeäksi. Se motivoi kovaa, sillä muuten meni raha hukkaan. Ilman valmennuskurssia pääsee myös sisään, tottakai. Kova työmoraali ilman valmennuskurssia voittaa heikon työmoraalin valmennuskurssilaisen joka päivä 100-0 day in ‘n’ day out.

Mihin kouluun kannattaa hakea?

Hae siihen, mihin haluat eniten. Jos se on Aalto, älä “tyydy” Turkuun. Jos se on Turku, älä “tyydy” Vaasaan, koska näissä on pienemmät pistearvot. Hae sinne, minne haluat eniten, pisterajoista riippumatta. Vaasa on kokemukseni mukaan kauppiksista hauskin.

Lopuksi

Maailma on julma paikka. Tämä julma paikka kuitenkin tottelee kovaa työntekoa. Lukemisen laatu on tärkeää, mutta kova työmoraali voittaa laadukkaimmankin lukemisen. Ole nämä muutamat kuukaudet kuin spartalainen. Vain kovimmat pääsevät sisään. Kun laiskottelet, muita, että joku muu lukee aina.

Kirjoittelin aiemmin aiheesta, kuinka käydä kauppakorkeakoulu supernopeasti läpi. Kirjoitin myös, miten kirjoittaa kandidaatin tutkielma yhdessä viikonlopussa (normaali suoritusaika tälle työlle lienee n. 2-12 kk.) Kirjoitin myös, kuinka kirjoittaa gradusi alle kahdessa kuukaudessa. (Normaali gradun kirjoitusaika lienee kuudesta kuukaudesta ikuisuuteen. Muista myös, että loppupeleissä koulunumeroillasi itsessään ei kauppakorkeakoulussa ole mitään merkitystä, lyhenne KTM on se juttu. Tsemppiä. Uskon sinuun.

Linkkaa tämä kirjoitus jollekin, joka lukee pääsykokeisiin.

 

Lisää aiheeseen liittyviä kirjoituksiani sinulle. Lue tästä

 

  • Kuinka käydä kauppakorkeakoulu supernopeasti läpi (Klikkaa tästä.)
  • Miten kirjoittaa kandidaatin tutkielma yhdessä viikonlopussa (Klikkaa tästä.)
  • Miten kirjoittaa gardu alle kahdessa kuukaudessa (Klikkaa tästä.)
  • Muista, että (korkeakoulu)koulunumeroilla ei ole mitään merkitystä oikeassa elämässä (Klikkaa tästä.)

Lue myös uusin kirjoitukseni

Roni_end_2019_1

Roni Arvonen

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KTM, Partner - Bo LKV | Helsinki - 0400 518 888

Myymässä asuntoa?

Haluan auttaa sinua myymään asuntosi parhaaseen hintaan, sinulle helpoimmalla tavalla.

Roni_end_2019_1

Roni Arvonen

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KTM, Partner - Bo LKV | Helsinki - 0400 518 888

Myymässä asuntoa?

Haluan auttaa sinua myymään asuntosi parhaaseen hintaan, sinulle helpoimmalla tavalla.Soita minulle