[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” z_index=””][vc_column][vc_column_text]Olkaamme rehellisiä ja todetkaamme heti alkuun, että suuri osa suomalaisista omakotitaloista on jälleenmyynnillisesti ihan hirveitä. Tiedetään tiedetään, ei jälleenmyynti ole se tärkein asia kaikille. Silti ei kannata rakentaa itselle hyvää taloa jälleenmyynnin kustannuksella. Rakenna sen sijaan kaikin puolin järkevä talo.
Nyt meillä on täydellinen tontti; minkälainen luukku siihen sitten kannattaisi rakentaa? En ole koskaan omakotialoa rakentanut omaan lukuuni, mutta olen myynyt monia. Tiedän, mikä myy kovaa ja mikä ei yhtään. Noin seitsemän kesää rakennustyömaalla on toki opettanut talonrakennuksesta yhtä sun toista.
Tee maalämpö. Tiedän, että maalämpö ei ole käyttöiällään kaikki asiat huomioiden välttämättä se järkevin, mutta voi veljet, kun maalämpötalo MYY itsensä myyntivaiheessa. Maalämpö on ostajien mielestä seksikäs ja edullinen lämmitysmuoto. Muista tehdä vesikiertoinen lattialämpö (ei pattereita), niin voit rakentaa ikkunat alas saakka. Energialuokka tästä vähän kärsii, mutta ko. energiatodistus on paska paperi muutenkin.
Rakenna kivitalo. Kivitalo on jokaisen Helsingin Kauppakorkeasta joskus valmistuneen kylterin yksi suurimman statussymbolin aihe. Jos päädyt kuitenkin puurakenteiseen, on oiva vaihtoehto rakentaa väliseinät kivestä. Kovat tyypit kuitenkin rakentavat kivitalon.
Sijoita talo järkevästi tontille siten, että mahdollisuuksien mukaan tontille jää suojaisa oma piha. Keskelle tonttia rakennettu omakotitalo taas on harvoin hyvä juttu. Mahdollista sijoittelulla järkevä piha. Tee pihasta helppohoitoinen. Nykyihmisiä kun ei kiinnosta pihan laitto yhtään. Maksmissaan nurmikko takapihalle. Etupihalle mielellään kivetys. Ei vaikeasti hoidettavia kasteltavia kasveja.
Maksimoi makuuhuoneiden määrä. Omakotitalossa tulee olla vähintään 3 makuuhuonetta, mielellään 4 (tai yli). Omakotitalo ostetaan rauhallisen arjen ja oman tilan toivossa. Anna siis tulevalle ostajalle mahdollisuus tarttua tähän.
Rakenna omakotitalosi yhteen tasoon. Kaksitasoisessa on puolensa, mutta se rajaa käytännössä jokaisen vanhuksen pois tulevista ostajista. Varmaan viikottain kuulen ihmisten kertovan, kuinka he haluavat muuttaa kahdesta tasosta yhteen tasoon.
Kylpyhuoneessa tulee olla tuplasuihku. En oikein käsitä, miten isoissakin omakotitaloissa voi suurimmassa kylpyhuoneessa olla yksi suihkusekoittaja. Tee tuplasuihku. Mielellään sadevesisuihkuilla.
Rakenna lasitettu terassi, älä avointa terassia. Suomen surullisessa kesässä avoterassilla ei tee juuri mitään. Lasitettu terassi, jonka laadukkaat lasit saa aukeamaan avoterassin tapaan, on ihan parasta. Toki osa voi olla avointa, mutta lasitettu terassi on parasta.
Panosta ulkovalaistukseen, kuten blogin kuvassa. Se tuo hyvää fiilistä ja tunnetta. Myynnissä tulee käyttää tunnelmavalaistua myyntikuvaa — sukat pyörivät ostajan jalassa jo kotisohvalla iPadilta kotiasi selaillessa.
Asenna ilmalämpöpumppu/muu viilennys, jos lämmitysjärjestelmäsi ei sitä suoraan anna. Kyse ei nyt ole ilmastoinnista vaan ihan oikeasta viilennyksestä, jolla saat helteellä kodistasi 19 asteisen.
Mikäli mahdollista, rakenna kahden auton talli tai katos sähköauton latausmahdollisuudella. Kahden auton järkevä säilytysmahdollisuus on ihmisille hyvin tärkeä asia.
Rakenna mielummin pienempi talo kuin suurempi talo. Erinomainen omakotitalon koko on kokemukseni mukaan n. 110-140 m2. Miksi? On sanottu, että hyvä asumismukavuus suomalaiselle on 20 m2 henkeä kohden + 20 m2 eli viisihenkiselle perheelle 20 m2 * 4 + 20 m2 tarkoittaa sataa neliötä. Tästä loppu on plussaa, mutta plussallakin on rajansa. Käytännössä ylimääräinen plussatila nostaa kuukausikustannuksia (mm. lämmitys ja kiinteistövero) ja siivousurakkaa, josta ihmiset eivät suuressa määrin nauti. Rakenna esimerkiksi 100 m2 omakotitalo, jossa on selkeä rakennusoikeuden mahdollistama laajennusmahdollisuus tulevalle ostajalle piirrustuksineen.
Panosta laadukkaisiin materiaaleihin: kivitasot, laadukas keittiö, upeat laatat, saunan paneelit jalopuuta, Sved- ja Gustafsbergiä kylppäriin ja niin edelleen. Panosta materiaaleihin isosti. Jos oma silmä ei riitä, palkkaa hyvien referenssien ammattilainen avuksi. Kun rakennat vähän pienemmän talon, voit panostaa materiaaleihin enemmän ja todennäköisesti budjettisi on silti pienempi. Panosta laadukkaisiin massiivipuuvälioviin.
Tee makuuhuoneesta masterbedroom tekemällä makuuhuoneen yhteyteen vaatehuone sekä oma wc, joka on vain päämakuuhuoneen käyttäjien käytössä. Huomion arvoista tässä on, että päämakuuhuoneen käyttäjä on se, jonka ansiosta talosi jälleenmyyntiarvo on se mikä se on. Vastaavasti liian pieni makuuhuone (eli ei mahdu helposti 180 cm leveä sänky), jossa pieni kaapisto ja vessa kaukana, karkottaa paksulompakkoisen ostajan pois.
Wc-tiloja tulee olla vähintään kaksi kappaletta, mielellään kolme (kylpyhuoneessa, erillinen wc sekä masterbedroomissa). Voi jeesus kristus, miten monta uudehkoa yhden wc:n omakotitaloa Suomessa on. Kylpyhuoneisiin on kova juttu asentaa tupla-allas (etenkin master bedroomiin), jotta kaksi ihmistä pystyy helposti olemaan samaan aikaan. Ainakin kahdessa näistä tiloista tulee olla suihku.
Kodinhoitohuoneessa tulee olla runsaasti laskutilaa ja paikka pesutornille. Kyllä, pesutornille. Ihmiset eivät ole vielä tottuneet ajatukseen kuivaavasta pesukoneesta. Älä myöskään pihistele kodarin materiaaleista — kivitasot tännekin.
Älä rakenna paskaa taloa. Ole fiksu ja rakenna hyvä. Ja rakenna se 100 % valmiiksi saakka heti. Jokaisella uudehkolla omakotitaloalueella on se yksi talo, joka ei koskaan valmistu. Älä ole se tyyppi.
Kirjoitus on ennen kaikkea suunnattu kasvukeskuksien ja etenkin PK-Seudun asuntomarkkinoille. ”Näin ostat järkevän tontin — omakotitalon myyntivoitto tehdään tontin ostossa”, taas kuului omakotitaloprojektkirjoitukseni ensimmäinen osa. Sen voit lukea täältä.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”25px”][vc_separator type=”normal” color=”#b5b5b5″ thickness=”1″][vc_empty_space height=”25px”][social_share show_share_icon=”yes” social_share_icon_pack=”dripicons” show_share_text=”yes”][vc_empty_space height=”25px”][vc_separator type=”normal” color=”#b5b5b5″ thickness=”1″][vc_empty_space height=”25px”][templatera id=”451″][/vc_column][/vc_row]
Vastaa