arvio

Näin suuri osa välittäjistä vedättää asunnon myyjää arviokäynnillä

Tämä on tähän mennessä ehkä tabuin kirjoitukseni. Jännittää. Asia on yleisesti tiedossa, mutta en ole koskaan nähnyt kenenkään kertovan tästä avoimesti, joten tässä tulee. Välittäjät kertovat arviokäynnillä asunnon arvoksi aivan liian suuren hinnan vain ja ainoastaan siksi, että saisivat kohteen myyntiin. Menetelmä on rikollinen – laitonta. Näin he saavat töitä tyhjyyden tilalle. Näin he saavat näytöillä mahdollisesti tavata uusia ihmisiä, joiden koteja saavat myyntiin. Näin he saavat hyötyä – perusteltua oman olemuksensa. Liian korkean hinnan kertominen on epätoivoisen välittäjän hätähuuto. Ylikorkea hintapyyntö on vain ja ainoastaan välittäjän etu, vain ja ainoastaan.

Asunnon omistajan on mukava kuulla asunnostaan korkein hinta, tottakai. Siitä ei voi kodin omistajaa syyttää, tietenkään. Tunteella sitten valitaan välittäjä, “joka arvosti kotiamme näin paljon”, vaikka mitään perusteita tälle hinnalle ei ollut, mitään. Väärin; välittäjä ei arvosta sinua, kotiasi eikä tällaisen hinnoittelun puitteissa liiemmin myöskään omaa ammattitaitoaan, kun se täytyy myydä sinulle valehtelemalla.

Yllättyisit, jos kertoisin, miten epätoivoisia suuri osa välittäjistä on. (Nyt ei saa käsittää väärin. Suuri (ellei jopa suurin) osa välittäjistä on aivan timantteja tyyppejä. Joukossamme vaan on myös näitä kelmejä, joista tässä kirjoituksessa puhun. Toki, nimeä vaan yksikin ammattiryhmä, jossa on nolla kelmiä, kuuntelen.) Kelmi välittäjä pyrkii tekemään toimeksiantosopimuksen neljäksi kuukaudeksi ylihintaan. Tätä perustellaan usein siksi, että etsitään sitä oikeaa ostajaa, joka arvostaa kotia yhtä paljon kuin nykyinen omistaja. Bull shit. Tavallisissa kodeissa paras hinta tulee alussa, ei odottamalla. Oikea syy, miksi toimeksiantosopimus otetaan voimaan neljäksi kuukaudeksi, on, että välittäjä saa taivutettua myyjän laskemaan asunnon hintaa, mikä johtaa lopulta kauppaan, alihintaiseen sellaiseen.

Loppuun on hyvä todeta, että asunto ei aina liikahda edes oikealla timantilla hintapyynnöllä. On myös hyvä todeta, että aina hinnan määrittely ei ole helppoa. Joskus se on jopa mahdotonta. Vahingossa väärin hinnoittelu on inhimillistä. Omatkin hintapyyntöni ovat joskus, tietenkin, liian kovia, vahingossa. Liian alhaallekaan hintaa ei kannata asettaa. Jos hinta jäi kuitenkin liian alas, myykäämme asunto sitten siitä yli.

Laitan aina seurantaan kodit, jotka ovat menneet ylihintaan myyntiin muualle. Tälläkin hetkellä Oikotiellä on myynnissä lukematon määrä seurannassani olevia koteja, joissa hintapyyntö oli myynnin alussa reilusti yli, mitä sanoin, jopa törkeästi. Sitten se laskettiin realistiseen. Tämän jälkeen se laskettiin realistisen alle. Tämän jälkeen se myydään (,jos myydään,) vielä alle tästä. Tyhmien valintojen toki kuuluukin sattua. Älkäämme siis tehkö tahallaan tyhmiä valintoja. Olkaamme fiksuja. Nähdään pankissa.

Roni_end_2019_1

Roni Arvonen

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KTM, Partner - Bo LKV | Helsinki - 0400 518 888

Myymässä asuntoa?

Haluan auttaa sinua myymään asuntosi parhaaseen hintaan, sinulle helpoimmalla tavalla.

Roni_end_2019_1

Roni Arvonen

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KTM, Partner - Bo LKV | Helsinki - 0400 518 888

Myymässä asuntoa?

Haluan auttaa sinua myymään asuntosi parhaaseen hintaan, sinulle helpoimmalla tavalla.Soita minulle