Miten kirjoittaa gradu alle kahdessa kuukaudessa?

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Jokainen meistä voi kirjoittaa gradun alle 8 viikossa. Alle olen koonnut hyväksi kokemani pääpointit, joilla tähän pystyy kuka tahansa. Itsellä meni urakkaan aikaa 58 päivää, mutta näillä ohjeilla olisin päässyt alle.

1 Motivaatiota ei voi jäädä odottamaan

Tämä on mielestäni tärkein pointti. Motivaatiota ei voi jäädä odottamaan, sillä voit olla varma, että huomenna se on vieläkin matalampi. Itse vihasin käytännössä jokaista hetkeä, kun gradua työstin. Jos jäät odottamaan motivaatiota, voit olla varma, että odotteluksi se sitten menee. 58 päivän sijasta tällöin puhutaan 58 viikosta. Aloita täten työsi välittömästi ensimmäisen gradutapaamisen jälkeen. Kävele suoraan graduryhmän tapaamisesta atk-luokkaan ja aloita tutkimussuunnitelmasta.

2 Tavoite korkealle

Tavoitteista on jokainen kuullut ihan tarpeeksi, joten tässä en käy sitä kliseitä sen tarkemmin. Tavoite tulee asettaa niin korkealle, että itseä vähän hirvittää. Omat tavoitteeni asetin seuraavasti: 77 sivua valmiina 8 viikon päästä ja arvosana 2-3. Oikeasti minulle riitti 60 sivua ja arvosana 1. Kun käytin tämän 8 viikkoa tehden sellaisia asioita, jotka vievät kohti 77 sivua ja kolmosta, 60 sivua ja ykkönen saavutetaan melkein automaattisesti. Tässä on avaimena se, että ohjaajalle täytyy kertoa, millaiseen laadulliseen tulokseen pyritään, jotta saadaan sellaista palautetta, mitä halutaan. Uskon, että ykkösen ja kolmosen graduun vaadittava työmäärä on kutakuinkin sama, mutta ne konkreettiset asiat, joita saadun palautteen perusteella tehdään, ovat eri.

3 Loop: 1) rakenna 2) palauta 3) saa palaute 4) toista painolupaan asti

Nopeus piilee omasta mielestäni tässä loopissa, joka säästää aikaa, vaivaa ja ennenkaikkea hermoja. Palauta ensin työsi ohjaajalle, jolla kestää yleensä muutama päivä katsoa tekeleesi läpi ja tästä saat kuin ilmaisia vapaapäiviä kirjoittamiseen. Kirjoitin itse 2–5 päiväistä viikkoa, joten oikeasti graduni vaati kirjoituspäiviä jotain 16 ja 40 välillä. Kun saat työsi takaisin, korjaa työ kommenttien mukaan sellaisella laadulla, joka voisi mielestäsi nippanappa mennä läpi ja palauta työsi nopeasti. Sellainen on hyvä nyrkkisääntö, että jos työtä ei hävetä palauttaa ohjaajalle takaisin, hommia on painettu liikaa. Miksi haluaisit tehdä jotain sellaista, mitä ohjaajasi ei välttämättä halunnut? Voit olla varma, että hän kertoo sen sinulle, missä meni vikaan ja saat korjata työtäsi uudelleen vain niiltä osin, joilla on merkitystä. Näin varmistat, että hommia tehdään mahdollisimman vähän turhaan. Tätä looppia toistetaan niin kauan, että kuulet lohduttavat sanat: ”kun tämä korjauskierros on tehty, tämä työ on läpi.” Bonuksena tästä loopista saat sen, että työ on prikulleen sellainen, jollaista ohjaajasi arvostaa, joten läpimeno on käytännössä taattu.

4 Laita ohjaaja tekemään töitä puolestasi

Ajattelen sen niin, että heti, kun gradu on palautettu välitarkastukseen vähän ennen viikonloppua, ohjaaja tekee nyt töitä puolestani ja voin itse tehdä muita juttuja. Käytännössä ohjaaja tekee puolestasi ajattelua ja nimenomaan niitä asioita, joita ei itse ymmärrä. Raaka mekaaninen työ tehdään tottakai itse, joten tässä mielessä ohjaajan töihin laittaminen on toki liitoittelua. Tässä muutama esimerkki siitä, mitä ohjaaja teki omaan työhöni: tutkimuskysymykset, otsikon, etsi 4 erinomaisen hyvää lähdettä, etsi menetelmiin käytettävän kirjan, kertoi tarkat ohjeet erinäisten taulukkojen tekemiseen ja suunnitteli koko rakenteen. Oma ohjaajani oli kyllä rokkitähti tutkimuksen ja työmoraalinsa suhteen. Täytyy ottaa hattu päästä. Kahdksan viikon gradu olisi ollut utopiaa ilman häntä.

5 Aloita välittömästi

Tee tutkimussuunnitelma niin nopeasti kuin pystyt ja palauta, sillä joka tapauksessa siitä on noin 80 % ohjaajan mielestä kuraa, rakensit sitä kuinka kauan tahansa. Mutta hei, oikeastihan siinä oli silloin 20 % hyvää ja siitä lähdetään työstämään, loistavaa. Omaan tutkimussuunnitelmani näpyttelyyn käytin noin 20 minuuttia, kun sen kirjoitin. Surkeahan siitä tuli, mutta olipahan alku.

6 Hanki sosiaalista painetta

Kannattaa kertoa kaikille, että gradu on valmis tästä 2 kk päästä. Ei sinua ketään usko, joten todista kaikki vääräksi. Tästä saa sen pakottavan tarpeen tehdä gradua eteenpäin, vaikka ei yhtään huvittaisi. Itseeni ei uskonut, avovaimoni lisäksi, lähtökohtaisesti kukaan. Kuntosalin saunassa näin tutun kaverin ilmeen ”ei helkkari, se oikeasti teki sen.” Priceless.

7 Kontrolli

Iso avain nopeaan graduun on kontrolli. Jos ideana on tehdä nopea gradu, en ikipäivänä ottaisi tätä toimeksiantona yritykseltä tai muulta yhteistöltä, sillä silloin olen toimeksiantajani armoilla aikataulun suhteen. Toimeksiantajalla voi loppua kiinnostus, kokoukset voivat olla liian harvakseen tai yhteyshenkilö sairastuu/lomailee. Tällaisia syitä olen kavereilta kuullut. Syy on toki kirjoittajassa itsessään, kun antoi kontrollin muualle. En myöskään tekisi gradua parityönä, sillä jälleen kontrolli kärsii, sillä parisi voi osoittautua laiskanpuoleiseksi.

8 Valitse ohjaaja oikein

Kandissani meni sukset ristiin oman ohjaajan kanssa, mikä ei ollut missään mielessä hyvä. Nostan tässä vaiheessa käden pystyyn, sillä en ollut ohjattava helpoimmasta päästä. Gradu on eksponentiaalisesti stressaavampi raportti, joten skarppi ohjaaja on äärimmäisen tärkeä. Hyvä ohjaaja on yksinkertaisesti sellainen, jonka kanssa juttu kulkee ja yhteinen kieli löytyy helposti. Kannattaa selvittää laitokselta, ketä tulevaa graduryhmää vetää ja tätä kautta miettiä oma aihe niin, että se osuu oman lempiopettajasi ydinosaamiseen. Meillä meni ohjaajani kanssa varmaan puolet kaikista viikkotapaamisista kelloista puhuessa.

9 Tee kirjoitushetkestä niin miellyttäviä mahdollista

Kirjoittaminen on lähtökohtaisesti mälsää. Tähän auttaa, kun juo viiniä samalla, kun kirjoittaa. Itse join viiniä käytännössä aina, kun naputtelin. Kylmäsavulohi ja viinirypäleet olivat myös usein läsnä, sillä ne auttoivat jaksamaan ja piristivät mieltä. Tämän lisäksi kuuntelin tauotta musiikkia samalla, kun kirjoitin. Tapoja tähän on varmasti monia.

(10) Lopun kliseiset ja tylsät neuvot

Herää aikaisin, mielellään viimeistään kuudelta. Näin voit kirjoittaa ilman häiriöitä, kun kukaan muu ei ole hereillä. Syö laadukasta ruokaa ja harrasta liikuntaa. Näin mieli, keho ja täten gradu on terve. Kysy neuvoa gradun jo kirjoittaneilta. ”Mitä olisit halunnut, että sulle olisi kerrottu sinä päivänä, kun aloitit gradun teon?”

BONUS-tipsi

Investoi itsellesi kotiin kunnollinen työpiste, jos tila ja kukkaro antaa myötäistä. Kaksi 24″ lisänäyttöä, oma tulostin, kirkasvalolamppu ja muut toimistotarvikkeet nitojat ym. rei’ittimet ovat mahtavia siksi, ettei tarvitse koululle mennä yksinkertaisten tarvikkeiden perässä. Tämän lisäksi erityisesti lisänäyttö/lisänäytöt helpottavat valtavasti artikkeleiden lukemista, sillä toisessa on auki artikkeli ja toisessa Word.

Lopuksi

Loppujen lopuksi vain sillä on merkitystä, mitä päätyy paperille. Kirjoittajalla voi olla vaikka mitä hyviä idiksiä, mutta jos ne eivät päädy paperille, ne ovat hyödyttömiä. Jos jaksoit lukea näin pitkälle, uskon, että kirjoitat gradun nopeammin kuin minä. Todettakoon tähän loppuun vielä, että graduni arvosana ei ollut ykkönen, vaikka niin voisi helposti luulla.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”25px”][vc_separator type=”normal” color=”#b5b5b5″ thickness=”1″][vc_empty_space height=”25px”][social_share show_share_icon=”yes” social_share_icon_pack=”dripicons” show_share_text=”yes”][vc_empty_space height=”25px”][vc_separator type=”normal” color=”#b5b5b5″ thickness=”1″][vc_empty_space height=”25px”][templatera id=”304″][/vc_column][/vc_row]


Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Soita minulle