Miten sijoitusasuntomarkkinan pitäisi toimia?

Sijoitusasuntomarkkina on vuokrien funktio. Tämä tarkoittaa, että asuntojen arvostus muodostuu vuokrista eli kassavirrasta. Mitä enemmän jossain asunnossa halutaan asua, sen korkeampi on kyseisen asunnon vuokra. Jos sijoitusasunnon vuokratuotto ei kata kaikki kuluja, mukaan lukien mahdollista lainan lyhennystä, mielestäni kyse ei ole sijoittamisesta. Tällöin on kyse enemmänkin spekuloinnista, mistä henkilökohtaisesti pysyn kaukana. Toki, jos arvonnoususta on vahva näkemys, niin mikä ettei.

Sijoituskohdetta, jonka kassavirta on kuukausittain nolla tai negatiivinen, perustellaan siis usein siten, että sen arvo tulee kasvamaan. Hetkinen, otetaan tähän seis. Eli sijoitusasunnon, joka on jo tällä hetkellä ylihintainen sen tuottoon nähden, pitäisi maksaa huomattavasti enemmän myös tulevaisuudessa? Ei järkeä.

Oikotieltä löytyy hetkessä monta varsinkin vähän suurempaa asuntoa, joissa saisi asua vuokralla edullisemmin kuin mitä se maksaisi omistusasuntona. Jopa parempikuntoisessa vastaavassa asunnossa saa asua edullisemmin vuokralla. Omistusasumisen nimeen vannotaan, sillä asuntojen hinnat nousevat kuitenkin, jolloin sen asunnon voi myydä voitolla. Suomeksi tämä tarkoittaa, että asun omistusasujana “murjussa” ja sitten tulevaisuudessa myyn murjuni voitolla ja teen rahaa. Tämä kaikki sen kustannuksella, että olisi saanut asua mukavammassa asunnossa edullisemmin. Ei järkeä.  (Harri Huru on kirjoittanut erinomaisen tekstin omistusasumisen ja vuokralla asumisen kannattavuuden vertailusta, joten ei mennä siihen sen enempää.)

Sijoittajana etsin arvoa sijoitukseni takana. Mikä on se arvo, jonka asunnot tuottavat? Se arvo on asuminen, yksi perustarpeistamme. Lähtökohtaisesti sijoituksen tarkoitus on luoda arvoa. Tätä arvon luontia mitataan voitolla – jos euroja jää kuukausittain taskuun, on sijoitus hyvä eli arvoa luova. Jos joka kuukausi tulee turskaa, harkitsisin vakavasti, kannattaako kyseistä omaisuuserää pitää omassa taseessa, sillä kyse on arvon tuhoamisesta. Usein tällaiset omaisuuserät eivät kestä hintojen mahdollista korjausliikettä alaspäin.

En siis sano, että vuokralla asuminen on absoluuttisesti parempi vaihtoehto, ei tietenkään. En myöskään sano, että asuntomarkkina niiaa isosti nyt tai pian. En myöskään sano, ettei arvonnousulla voisi tehdä tuottoa. Ideana vaan olisi saada lukija ajattelemaan, miten terve sijoitusasuntomarkkina toimii. Muodosta toki oma näkemyksesi itse ja toimi sen mukaan.

Tällä kertaa tuli vähän negatiivissävytteinen kirjoitus. Pahoitteluni siitä. Kirjoitellaan taas ensi viikolla jotain positiivisempaa. Blogi-ideoita/kysymyksiä/palautetta saa vapaasti laittaa tulemaan roni@bo.fi.

Jos haluat lukea aiheesta lisää, kirjoitin taannoin asuntojen hintojen noususta tässä kirjoituksessani ja arvonnoususta tässä. Seuraa Twitterissä @roniarvonen.

Lue myös uusin kirjoitukseni

Roni_end_2019_1

Roni Arvonen

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KTM, Partner - Bo LKV | Helsinki - 0400 518 888

Myymässä asuntoa?

Haluan auttaa sinua myymään asuntosi parhaaseen hintaan, sinulle helpoimmalla tavalla.

Roni_end_2019_1

Roni Arvonen

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KTM, Partner - Bo LKV | Helsinki - 0400 518 888

Myymässä asuntoa?

Haluan auttaa sinua myymään asuntosi parhaaseen hintaan, sinulle helpoimmalla tavalla.Soita minulle