hinta

Paljonko asunnosta kannattaa ihan oikeasti maksaa? Niin paljon, että voit myydä sen voitolla eteenpäin huomenna

Suurin osa Oikotiellä olevista kodeista on näkyvillä olevilla hintapyynnöillä ihan kamalia ostettavia. Kuinka niistä sitten saisi ostajalle hyviä? Tarjoa alle. Kuinka paljon alle? Vastaus: Asunnon osto on hyvä diili silloin, kun voit myydä sen heti huomenna voitolla eteenpäin. Otetaan esimerkin kautta.

Etelä-Helsingissä on myynnissä kuvitteellinen asunto hintapyynnöllä 320.000. Asunto ei ole mennyt kaupaksi, vaikka hinta vaikuttaisi olevan ensisilmäyksellä ok. On hyvä nyrkkisääntö, että moni Oikotiellä tuohon hintapyyntöön oleva kohde on oikeasti markkinahinnaltaan n. 290.000-300.000.

Täten asunnolle hyvä velaton hintapyyntö tulevaisuudessa on 298.000. Tästä otetaan pois transaktiokustannus varainsiirtovero n. 6.000 ja välityspalkkioinvestointi 3,00 % eli n. 9.000. Täten asunnosta kannattaa maksaa maksimissaan 298.000-6.000-9.000 eli 283.000. (Tarkalleen ottaen toki 283.100.)

Tämä on maksimi, joka asunnosta kannattaa maksaa. On todennäköistä, että myyjä ei tarjousta hyväksy, mutta ei se haittaa. Uusia tulee, aina. Ja jos myyjä olisi laittanut oikean hintapyynnön heti 298.000, olisi hän sen siitä saanut. (Ja hyvä välittäjä myisi sen jopa yli hintapyynnön.)

283.000 on siis maksimi, joka asunnosta kannattaa tarjota. (Minulta ei edullisia asuntoa löydy, mutta myynnin tullessa ajankohtaiseksi sinulle jää asunnostasi eniten rahaa käteen, kun saan sinua palvella.)

Avaimena on arvon etsiminen. Arvo on eri asia kuin hinta. Arvo on fundamentti, jotain oikeaa. Hinta taas on paperilla olevia euroja. Benjamin Grahamin kirja The Intelligent Investor on hyvä kirja luettavaksi liittyen aiheeseen. Kirja käsittelee osakesijoittamista, mutta sijoittamisen fundamentit pätevät hyvin myös tavallisen kodin kauppaan, kuten myös sijoitusasuntoihin.

Toki omaa kotia etsiessä pehmeämmät arvot, kuten “kodin fiili” ja niin edelleen ovat todella tärkeitä. Olen silti sitä mieltä, että kannattaa ottaa molemmat, eikä toista toisen kustannuksella. Osta koti, joka on SEKÄ hyvä diili ETTÄ tuntuu kodilta. Kompromissi ei kannata.

Palataksemme takaisin esimerkkiin; tarjoa siis asunnosta esimerkiksi 260.000 ja ole voittaja. Korota tarvittaessa esim. 5.000 kerrallaan maksimin ollessa 283.000.

Myyjälle paras diili asunnosta taas on, kun asunto listataan myyntiin oikeaan markkinahinnan maksimiin.

Asunnon osto on hyvä diili silloin, kun voit myydä sen heti huomenna voitolla eteenpäin.

 

Nähdään pankissa,

Roni Arvonen
Kiinteistönvälittäjä, LKV, KTM, Partner
0400 518 888 | roni@bo.fi
Helsinki

Autan mielelläni asuntosi myynnissä PK-seudulla. Ota yhteyttä  ja sovitaan tapaaminen.

Kirjoitus on kirjoittajan henkilökohtainen näkemys, ei Bo LKV Helsinki Oy:n virallinen kanta.

Roni_end_2019_1

Roni Arvonen

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KTM, Partner - Bo LKV | Helsinki - 0400 518 888

Myymässä asuntoa?

Haluan auttaa sinua myymään asuntosi parhaaseen hintaan, sinulle helpoimmalla tavalla.

Roni_end_2019_1

Roni Arvonen

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KTM, Partner - Bo LKV | Helsinki - 0400 518 888

Myymässä asuntoa?

Haluan auttaa sinua myymään asuntosi parhaaseen hintaan, sinulle helpoimmalla tavalla.Soita minulle