Tarina hurjasta arviokäynnistä

Menin arviokäynnille Helsingin kantakaupungin arvokkaalle alueelle. Saapuessani paikalle asiakas tervehti iloisesti ja esitteli asunnon. Istuimme alas. Otin tarjouslomakkeen esiin, kynän povarista ja toimeksianto silmissä kiiltäen kysyin innostuneesti: “No… mikäs täällä on tilanne?”

Asiakkaan elekieli muuttui kokonaan; positiiivisesta surulliseksi. Hän sanoi, ettei haluaisi myydä, mutta kun on pakko. Kysyin, miksi on pakko. Hän jatkoi surullisena, että tulevaan putkiremonttiin pitäisi ottaa lainaa, eikä hänellä ole siihen varaa. Kysyin, oliko asuntolainaa. Vastaus: ei, velatonhan tämä. Asunto on ollut suvussa ensimmäiseltä omistajalta saakka, perintönä saatu, tunnearvo valtaisa, hän kertoi.

Hymyilin, vedin syvään henkeä ja laitoin tarjouslomakkeen kiltisti laukkuun. Otin esiin puhtaan A4:n. Kävin hänelle läpi, miksi asuntoa ei ole pakko myydä. Onnellisuus syttyi silmissään, kun ymmärsi, että linjasaneeraus maksetaan kuukausittain yhtiölainan kautta. Hänellä olisi sittenkin varaa jäädä asuntoonsa.

Mainittakoon tähän väliin, että asunto oli 50-luvun talosta, paraatipaikalta ja juuri sellainen, joka vietäisiin hurjaan hintaan käsistä varsin vähällä työllä.

Päädyimme yhdessä tulokseen, ettei asuntoa kannata myydä. Hän halusi kuitenkin, tottakai, tietää asuntonsa arvon. Sovimme, että soitan hänelle seuraavana päivänä ja kerron hinta-arvioni. Hän sanoi, että hyvä juttu, sillä seuraava välittäjä onkin tulossa jo pian.

Soitin seuraavana päivänä ja kerroin sovitusti arvioni. En malttanut olla kysymättä, mitä asunnossa jälkeeni käynyt välittäjä oli sanonut. Ehkä hurjin osuus tulee tässä: Toinen välittäjä oli sanonut, että nyt on paras aika myydä — laitetaan lihoiksi.

Lue myös uusin kirjoitukseni

Roni_end_2019_1

Roni Arvonen

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KTM, Partner - Bo LKV | Helsinki - 0400 518 888

Myymässä asuntoa?

Haluan auttaa sinua myymään asuntosi parhaaseen hintaan, sinulle helpoimmalla tavalla.

Roni_end_2019_1

Roni Arvonen

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KTM, Partner - Bo LKV | Helsinki - 0400 518 888

Myymässä asuntoa?

Haluan auttaa sinua myymään asuntosi parhaaseen hintaan, sinulle helpoimmalla tavalla.Soita minulle